Jaap Gerrebrands

Ik heet Jaap Gerrebrands, ben geboren op 5 oktober 1987 en woon sinds juli 2013 op de Sparrenlaan 24 in Assen.

Ik ben een jongeman met autisme. Ik werk 5 dagen per week in de bosgroep bij Vanboeijen in Assen. Daar leggen we paden aan en zagen we bomen en takken. Ik werk daar samen met 6 andere mannen en 2 begeleiders.

Ik vind het fijn om hier te wonen. Ik heb een mooi appartement en fijne begeleiders die me goed begrijpen en waarbij ik helemaal mezelf kan zijn. Op dit moment woon ik nog alleen in mijn appartement. Binnenkort wordt de woning verbouwd en dan komt Jenne er ook wonen. Dat llijkt me erg leuk, want ik hou wel van gezelligheid om me heen. En het wordt vast nog leuker als de groep compleet is en we hier met z’n vieren of vijven wonen.

Ik heb een broer die heet Rob en die is verhuisd naar Berlijn. Daar werkt hij nu en hij woont er samen met zijn vriendin Natacha in een prachtig huis. Ik ben er met mijn ouders al verschillende keren met de auto op bezoek geweest. We zijn ook een keer met het vliegtuig gegaan en ik heb bij hem gelogeerd.

Door mijn autisme is het een hele klus om alles op een rij te houden. Er komt al gauw teveel informatie binnen en ik heb veel moeite met het tijdsbesef. Ik vraag dan ook heel vaak aan mijn begeleiders wat mij te wachten staat en of mijn dagprogramma nog wel klopt.

Ik ben heel fijngevoelig en voel direct aan hoe het met andere mensen is. Dat hoort ook bij het autisme zoals ik dat heb. Soms doen mensen zich naar buiten toe anders voor dan ze zich van binnen voelen. Ik vind dat erg verwarrend en reageer daar dan op mijn manier op. Mensen vinden dat niet altijd leuk en nemen mij dat kwalijk. Ik heb daar veel problemen mee ondervonden in mijn leven. Voor mij is het dan ook belangrijk dat de mensen om mij heen authentiek zijn en een goede zelfkennis hebben. Mensen die het waarderen dat ik soms dwars door ze heen kijk en ze dat laat merken.

Ik begrijp wel heel veel taal, maar ik vind het lastig om zelf met woorden duidelijk te maken wat ik wil zeggen. Het lukt me wel om woorden te zeggen en te reageren op een vraag, maar vaak heb ik hulp nodig om op het goede moment de goede woorden te vinden. Ik kan met behulp van FC (gefaciliteerde communicatie) technisch schrijven op de computer. Mijn begeleiders gaan leren hoe dat werkt, zodat ze mij erbij kunnen ondersteunen. Misschien kan dat me helpen om meer naar anderen duidelijk te maken wat er in me omgaat.

Als ik uit mijn werk kom, gaan we altijd eerst boodschappen doen in het winkelcentrum Vredeveld. Daarna gaan we eten koken. Ik help mee en probeer vooral bij het voorproeven mijn bijdrage te leveren. Na het eten moet er wel afgewassen worden, maar als het even lukt probeer ik me eraan te onttrekken.

Vaak ga ik daarna in bad om even te ontspannen en dan wandelen door het bos, of op de fiets naar het centrum van Assen. Daar is mijn stamkroeg Napoleon, waar ik altijd mijn glaasje cola met citroen drink. Bier vind ik ook wel lekker, maar dat is niet goed voor me omdat ik een tarwe en glutenallergie heb.

In mijn vrije tijd vind ik het leuk om te schilderen en te zwemmen en natuurlijk mijn bezoekjes aan de kroeg. Ook vind ik het leuk om met de trein te rijden en als het niet te druk in mijn hoofd is met de bus. Paardrijden vond ik ook altijd fijn om te doen, maar daar ben ik na een onprettige ervaring even mee gestopt. Misschien begin ik er binnenkort weer mee.

Ik ga iedere week zaterdagmiddag naar mijn ouders. Die wonen in Leeuwarden. Ik blijf dan een nachtje slapen. We doen allerlei leuke dingen: met de trein en de bus, fietsen, naar de kroeg. Zondag aan het eind van de middag ga ik weer naar Assen. Het is fijn om in Leeuwarden te zijn, maar ik ga altijd met veel plezier weer terug naar mijn huis in Assen.